fredag 3 juli 2009

Självständighetsdagen i Minsk



Idag är det helgdag i Minsk och ambassaden håller stängt. Kommer ändå ta mig ner och jobba lite eftersom pulsen ökat rejält sen i onsdags på olika sätt. Dessutom ska jag ju snart ha semester - hurra! - så det gäller att få undan lite så man känna sig välförtjänt ledig :-) Så till den 3 juli - den officiella självständighetsdagen i Republiken Vitryssland till minne av befrielsen från nazismen samma datum för 65 år sedan. Tidigare firades självständighetsdagen ett annat datum här (27 juli om jag inte minns fel) till minne av utropandet av det nya självständiga landet Vitryssland 1990.

I flera veckor har det därför putsats och fejats i Minsk och på andra håll i landet. Röda och gröna flaggor finns uppsatta överallt och de välkända slagorden om "blomstrande Belarus" likaså. Vitryska flygvapnet har övningsflugit och de finaste stridsvagnarna smygövat på boulevarderna. Idag blir det stor militärparad genom stan och därpå sportsparad är det sagt. Kvällen avslutas med en utomhuskonsert. Men redan igår inleddes firandet med kransnedläggning på Segerplatsen i närvaro av den utländska diplomatkåren. Undertecknad vikarierade som blomsterflicka eftersom det är ordförandeskapets lott att tillhandahålla de blommor som varje EU-ambassadör lägger ner...

1 kommentar:

Linda Holgersson sa...

Hej Anna!

Vi träffades i Moskva sommaren 1997 när vi pluggade ryska. Vi satt i varan lägenhet pa Gazetny Pereylok och at pulversoppa och svettades i ryssvärmen. Du var där med Iventus, jag var där med min man som jobbade pa Alfred Berg.

Ser att du är tillbaka österut. Vi var i Sverige ett par ar efter Moskva men är nu i Zürich sedan 6ar tillbaka och här stannar vi.

Hör av dig om du har lust.

Hälsningar,
Linda Holgersson

holgersson.linda@yahoo.com