tisdag 30 december 2008

Lata juldagar

En av de absolut bästa sakerna med julen är alla lata dagar man får tillbringa hemma med nära och kära med godis och annat framför tv:n. Känns fantastiskt att nu även ha tillgång till svensk tv via parabol - här kallad "sputnik".

En av dagarna lyckades vi dock ta oss ut lite och besöka muséet över det "Stora Fosterländska kriget" i Minsk. Liknande muséum finns i alla de 12 sk hjältestäderna runtom i forna Sovjetunionen. Trots att all information finns endast på ryska och vitryska blir det en fängslande vandring genom muséets olika salar som brukligt vaktas av sina gummor. Bilder på ett sönderbombat Minsk (endast fem byggnades uppges ha överlevt) och från det judiska ghettot, foton från mängder av öden och sovjetiska hjältar fladdrar förbi och man inser att andra världskriget på ett mycket påtagligt och fruktansvärt sätt måste ha påverkat dagens Vitryssland och de människor som lever här.
Efter muséet passade Dane på att testa en av de små toalettholkarna på Oktobertorget, även dessa vaktades av en bestämd gumma som kräver 500 vitryska rubel. Vitrysk effektivitet när den är som bäst.

Inga kommentarer: